Viktig påminnelse! Alla pengar är lika mycket värda


Hur tänker du när det gäller pengars värde? Snålar du in när det gäller att välja den ekologiska mjölken för två kronor mer, för att sen buda upp lägenheten med 50 000 kr extra utan att blinka? Värt att fundera på...


Bilen är såld och vi hade inte bråttom

I ett tidigare blogginlägg skrev jag om att vi skulle sälja vår bil. Vi kör den så sällan att det inte känns försvarbart att ha den kvar. Nu är det äntligen klart!


Eftersom att vi inte var i behov av pengarna snabbt eller hade en ny bil på ingång så var det inte bråttom för oss att genomföra affären. Vi har alla olika situationer och det är helt klart bra när skambuden trillar in att kunna säga, tack men nej tack. Vi la ut bilen i början av april till försäljning. Då hade vi den ute för 170 000 kr, ett pris vi satt efter värdering hos Toyota. Vi la oss 10 000 kr under vad de hade tagit om de sålt bilen. Många värdesätter tryggheten av att köpa en bil genom en bilhandlare så det är klart att de har en högre summa in än vad jag som privatperson ha. De kan också lämna garantier på ett annat sätt.


Det gick tyvärr trögt i Corona-tider att sälja bil. Många gånger tänkte vi att vi kanske ska ta det där budet på 155 000 kr ändå. Vi valde ändå att tacka nej och vänta några veckor till. Det var 15 000 kr lägre än vad vi ville ha men det lockade att få affären genomförd.

Sponsrad länk:


Skillnad på pengar?

Så här i efterhand kan jag tycka att det är väldigt konstigt att vi resonerade så. "Det är ju bara 15 000 kr" Vadå, 15 000 kr är ju svinmycket pengar! Tänk om jag skulle tänka så när jag går och handlar mat. "Jag köper de här tomaterna nu trots att det inte är säsong. De kostar 15 000 kr, men det är ju så gott". Då hade det varit det mest galna en människa gjort, men när det handlar om att sälja en bil eller kanske köpa en lägenhet, ja då kan vi slänga oss med summor som är helt orimliga i alla andra lägen. Även om det fortfarande handlar om mina pengar.


Lampexemplet

Jag läste det här exemplet någonstans för länge sen. Tänk dig att du vill köpa en speciell lampa. Du går in i lampaffär A där lampan kostar 1000 kr. Du får samtidigt veta att på andra sidan stan finns samma lampa i lampaffär B för 500 kr. Du kastar dig in i bilen, kör till andra sidan stan och köper lampan för 500 kr. Det är bensinkostnaden och arbetstiden för den femhundringen lätt värt för dig.


Samma dag är det dags att köpa en lägenhet. Du är med i budgivningen och har en budget på 2 000 000 kr. Du budar och till slut är du uppe på din gräns 2 000 000 kr. Mäklaren berättar att dina motbudare också verkar vara upp på sin smärtgräns. Kan du hitta 50 000 kr till så är lägenheten din. Svaret är givet, visst skrapar du ihop 50 000 kr till utan att blinka. Varför känns 500 kr för en lampa som en stor grej när 50 000 kr i nästa läge inte är nånting? Det är viktigt att komma ihåg att alla pengar faktiskt är lika mycket värda.


En dålig artikel

När vi skulle lägga ut bilen för försäljning så läste jag en artikel i Expressen som var ganska lustig. Där skrev de om att det är priset som avgör om du får din bil såld snabbt. De hade också olika exempel, sälj din Volvo för 225 000 kr på fyra veckor, för 160 000 kr på två veckor och 180 000 kr på en vecka. Eh, ja smart! Det är nog ganska självklart att det går fort om du tar betalt långt under marknadspriset. Men att det tar tre veckor längre att få 45 000 kr mer tycker nog jag är värt den tiden. Det är i alla fall mer än vad jag kan jobba ihop på tre veckor.


Bilen är såld!

Nu är bilen såld och det tog oss nästan tre månader. Vi har sänkt priset med 10 000 kr men det är nog ungefärlig värdeminskning som skett så det känns inte så farligt ändå.

Nu testar vi ett bilfritt liv och ni kan kanske se oss på ett tåg, en cykel eller varför inte springandes förbi. Skulle det vara helt ohållbart så har vi alltid alternativet att skaffa oss en bil igen. Men det känns inte särskilt troligt. Det här ska gå, för vår ekonomi, vår hälsa och för miljöns skull!
106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Milstensvägen 15
174 62 Sundbyberg

Tel: 070-288 53 73

info.ekonomig@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now