Vem vill bli miljonär, inom 10 år?

Uppdaterad: 16 mar 2020


Visst låter det helt otänkbart? Jag, miljonär? Utan att vinna på trav eller triss? Utan att ärva pengar av en rik okänd släkting? Utan att sälja mitt boende och inte ha någonstans att bo? Dessutom inom 10 år. Man måste ju vara miljonär för att kunna spara ihop så mycket pengar på så kort tid?


Det här var exakt så som jag har tänkt hela livet

När jag var liten så brydde jag mig inte alls om pengar. Sen började jag sommarjobba när jag var 15 år. Då var det kul att kunna köpa något extra för pengarna utöver barnbidraget. När jag var 21 år hade jag pluggat klart och började min första riktiga anställning. Tänk om någon då hade talat om för mig hur relativt enkelt det är att bli miljonär. Jag hade lätt följt de råden om jag bara förstått. På riktigt förstått alltså. Det handlar bara om enkel matte och det här med ränta på ränta.


Ja vad är egentligen ränta på ränta?

Om man frågar någon om de vet vad ränta på ränta är, så svarar de allra flesta "jadå jag vet vad det är". Det svarade jag också för 10 år sedan. Även om jag förstod principen så var det svårt att se bilden framför mig. Det var först när jag började investera på börsen, som allt helt plötsligt blev glasklart. Ränta på ränta är precis som Albert Einstein en gång sa, världens åttonde underverk.


Om du placerar dina pengar på ett sparkonto med ränta, eller på börsen i fonder eller aktier får du avkastning på dina insatta pengar. Det innebär att du över tid får mer pengar på kontot. Året efter får du avkastning på både ditt insatta belopp och föregående års avkastning. Dina pengar växer likt en snöboll. Börsen kan gå upp ena året och ned andra året men historiskt sett har den avkastat i snitt 7-8 %. Det är såklart ingen garanti att det fortsätter så men jag håller tummarna för att det fortsätter så.


Hur mycket behöver man investera för att nå en miljon?

Om du börjar idag och inte tidigare har en krona investerat så behöver du sätta av 5.500 kr varje månad. Nu kanske du redan satt igång ett sparande varje månad så du skrapat ihop, låt säga 100.000 kr redan. Då skulle det räcka med 4.500 kr i månaden. Galet mycket pengar? Nja, egentligen inte. Det beror helt på hur man prioriterar.


Några förslag för att hitta dessa pengar

- Kan jag dra ner familjens matkostnader från 7.500 kr i månaden till 5.000 kr? Planera inköpen. Hittat 2.500 kr

- Kan jag skippa utelunchen tre dagar i veckan? Hittat 1.000 kr

- Kan jag ta cykeln till jobbet de dagar som solen skiner? Hittat 500 kr

- Kan jag skippa att spela och tro att jag ska vinna ihop pengarna? Hittat 500 kr

- Kan jag skippa slentrianshoppingen på lunchen? Jag hade ju ändå sju par jeans och 25 toppar hemma i garderoben... Hittat 1.000 kr


Här hittar du en bra räknesnurra där du kan laborera med olika belopp.


För min del är det inte svårt att prioritera längre. Hur är det för dig?

#blogg #miljonär #pengar #ekonomig
169 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla