Vegetarisk mat för nybörjare. Tre myter och tre enkla tips för att komma igång!Har du också hört det? Det är tydligen hälsosamt att äta vegetarisk mat. Dessutom ska det vara bättre för miljön att minska på köttet. Men det kan väl inte vara gott också?


Jag, en erfaren vegetarian

Jag har varit vegetarian i 25 år så jag skulle faktiskt vilja kalla mig en riktigt erfaren kring ämnet. Anledningarna har varierat genom åren. Som elvaåring var det 100 % djuren som var i fokus. Inte ville jag äta upp de gulliga grisarna. Idag finns det så många fler anledningar för mig att välja vegetarisk mat. Forskning finns idag i mängder kring hur vegetarisk och vegansk kost påverkar både din hälsa och din klimatpåverkan. Faktum är att det mesta pekar på att vi kommer äta betydligt mindre kött i framtiden. Varför vänta på framtiden när du kan börja redan idag?


Reda ut begreppen

Först ska vi reda ut de olika begreppen. Jag säger alltid att jag är Stockholmsvegetarian för att göra det enkelt. Egentligen heter det jag är pescetarian. Jag äter nämligen fisk men jag äter inte kött och fågel. Jag har som ni vet svårt för förbud och tror att de flesta människor har det. Därför har jag gjort valet att vara pescetarian för att nån gång då och då äta fisk och skaldjur. Det förenklar dessutom avsevärt om man är bort bjuden att vara den här typen av vegetarian. Nuförtiden är det dock inte samma problem, men ni kan tänka er minen på de man blev hembjuden på middag till år 2001, när jag släppte bomben att jag inte åt kött. "Men herregud, vad ska vi bjuda dig på?! Tar du med dig något för vi har ingen aning? Förresten, VARFÖR är du vegetarian?"

Sponsrad länk:Skillnad mellan olika typer av vegetarianer

Lakto-vegetarian - äter inte kött, fisk, fågel eller ägg. Äter mejeriprodukter.

Laktoovo-vegetarian - äter inte kött, fisk eller fågel. Äter mejeriprodukter och ägg.

Ovo-vegetarian - äter inte kött, fisk, fågel eller mejeriprodukter men äter ägg.

Pescetarian (Stockholmsvegetarian) - äter inte kött eller fågel. Äter fisk.

Vegan - Äter inget från djurriket. Inte ens honung.

Flexitarian - försöker hålla sig från att äta kött, men gör det ibland.


Livsmedelsverkets rekommendationer, ät mindre kött!

Läs mer här.
Fem myter kring vegetarisk mat


1. Det är dyrt med vegetariskt. Hallå! Nej! Det är så mycket billigare att äta vegetariskt. Du kan absolut handla dyr vegetarisk mat om du köper halvfabrikaten i frysdisken. Det är inget fel med det, men handen på hjärtat, du äter väl inte bara halvfabrikat när du äter kött? Bönor, linser, rotfukter, grönsaker, frukt, nötter och fröer blir så dyrt som du gör det.


2. Vegetarisk mat är tråkig. Hallå, nej igen! Vegetarisk mat idag är kul och minst lika god som kött. Svenska toppkockar lagar vegetarisk mat som aldrig förr. Det gör att det finns massor av vegetariskt att välja på ute på restaurang. Det finns också en uppsjö av recept och coola matbloggar och instagramkonton som bara skriver om vegomaten. Sök reda på några kul hashtags och konton på Instagram och inspireras. Några tips @jävligtgott @portionenundertian och @tuvessonskan


3. Det är omöjligt att få i sig all näring jag behöver. Hallå, dubbelnej! Jag kan lova att jag får i mig allt jag behöver och mer därtill. Jag tror till och med att köttätare med lite halvdålig koll löper större risk att lida av brister än en vegetarian. Som vegetarian är det viktigt att ha koll på att du får i dig tillräckligt med järn, D-vitamin, Omega 3 och vitamin B12. Det är sånt som vegetarisk mat kan innehålla mindre av och finns mycket av i animaliska produkter. Är du vegetarian brukar det inte behövas kosttillskott, men det behövs däremot om du äter vegansk kost.


Här hittar du det:

Järn - ägg, skaldjur, fullkornsprodukter, nötter, fröer (extra bra pumpafrön), torkad frukt (extra bra aprikoser), baljväxter och grönsaker (extra bra gröna bladgrönsaker som spenat).


D-vitamin - solen, fet fisk, mejeriprodukter, berikade växtbaserade mjölkdrycker och ägg.


Omega 3 - fet fisk, vissa alger, rapsolja och valnötter.


Vitamin B12 - denna är svåraste vitaminen för en vegan eftersom det nästan uteslutande finns i animaliska produkter. Det kan finnas i liten mängd i fermenterade (jästa eller mjölksyrade) produkter. Därför måste du som är vegan äta kosttillskott som innehåller vitamin B12. Vitaminen är s.k. essentiell vilket innebär att den är livsviktig för att kroppen ska fungera och producera röda blodkroppar och de celler som behövs.


Hur gör man för att komma igång?


1. Byt ut dina vanliga halv- och helfabrikat mot vegetariska alternativ. Steg ett, som är en jättebra början! Utbudet av korvar, "köttbullar" och färser är enormt idag. Produkterna är väldigt goda och mycket kring kött handlar ju faktiskt om kryddning. Det har de fått till minst lika bra kring dessa produkter också. Som svärfar sa när han blev bjuden på spaghetti med vegetarisk "köttfärsås", "Jag tror Danne lurat oss, det här måste vara riktig köttfärs". Det är dessutom ofta billigare än att köpa bra kött.


2. Vilka är dina fem vanligaste maträtter? Googla hur du kan göra dem vegetariska. Skriv maträttens namn och vegetarisk bakom. Som exempel, äter ni boeuf bourgiuignon varje lördag googla då "boeuf bourgiuignon vegetarisk" och du kommer garanterat hitta många kreativa alternativ. Testa och njut!


3. Problem med konsistensen av linser och bönor? Koka eget! Det är stor skillnad på de egenkokta bönorna i jämförelse med de på tetra eller burk. Det är verkligen värt det ytterst lilla extra besväret. De blir mer stuns i bönorna. Om du inte gillar linser så är en snällare variant belugalinser som inte alls är lika mjöliga som röda eller gröna linser.


Nu hoppas jag att du känner att du kanske vågar testa. Kanske en dag i veckan i alla fall? Kom också ihåg hur trist det är med förbud! Att från en dag till en annan bli vegetarian eller vegan är nästan bara dumt. Testa i liten skara och upptäck själv fördelarna. Sen kan du alltid fortsätta äta kött men kanske dra ner på det. Inga förbud!


Har du några frågor kring kosten så hjälper jag gärna till. Lycka till med din vegetariska matresa!


Följ mig gärna på Instagram @ekonomig

135 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla