Vad gör jag med min ekonomi i kristider?

Jag som har ganska bra koll på det här med privatekonomi, jag gör väl stora förändringar nu när det skakar i näringslivet? Det tråkiga svaret är att jag inte gör någon förändring alls. Anledningen är att jag redan är preppad och klar inför just såna här situationer. Det är det som är grejen med att ha koll på sin ekonomi.Hur har jag förberett mig?

Det här är inget som har skett över en natt. Det sägs ju att inga succéförvandlingar sker snabbt, utan det ligger en hel del arbete bakom det. Visst kan man ändra sina utgifter, intäkter och sparande över en natt, men det mesta av min förvandling, har skett i hur jag ser på pengarna. Om jag avslutat abonnemang, slutat shoppa, dragit ned på restaurangbesöken och cyklat istället för att ta bilen helt tvärt, utan att fundera igenom alla förändringar, hade jag förmodligen tyckt att livet var ganska tråkigt.


Jag har tillsammans med familjen hittat alternativ till allt det "vanliga". Det som kostar pengar. Det har givit oss så mycket mer än vårt spenderande tidigare gjort. Vi är ute mer i naturen, vi tränar mer tillsammans och vi äter nyttigare hemlagad mat. Jag hör hur "präktigt" det här låter nu när jag skriver det, men vad sjutton, det är ju det som har hänt.


Shopping

Jag handlar i princip aldrig nytt. Lägenheten är färdiginredd med mestadels begagnade möbler och loppisfynd. Kläder och skor har jag massor av och behöver inte mer. Ibland kan det vara kul med något nytt i garderoben och då handlar jag oftast begagnat. Mina shoppingutgifter ligger på ungefär 500 kr på ett år. Ibland lånar jag saker av personer i min närhet som har samma storlek. Jag tycker det här sättet funkar väldigt bra och det känns bra att inte konsumera på samma sätt som tidigare. För vår planets skull...


Uteliv och nöje

Det här betyder inte att vi aldrig går ut och äter, går på lekland och åker till Liseberg. Vi gör saker som kostar pengar, men vi gör det mer sällan och kanske lite smartare. Det gör att planeringen blir kul och utmanande. Det betyder också att vi uppskattar en middag på restaurang mycket mer än tidigare.


Abonnemang och prenumerationer

Det finns annat att göra än att titta på streamade serier och filmer. Men ibland vill jag också göra det. Vi har max ett abonnemang igång under en period. Vi tittar klart på de serier och filmer vi vill se på. Sen avslutar vi det och startar igång ett annat. Vi behöver inte ha fyra olika abonnemang samtidigt, så mycket tid för tittande har vi inte. Det finns ofta erbjudanden med provperioder att ta del av också men de tar såklart slut när man testat.


Vi utnyttjar också gratistjänster som SVTPlay, URPlay och ViaFree. Jag kör gratisversionen av Spotify, men där har jag inte fått med mig min man på tåget. Han prioriterar den kostnaden och då är det något han borde lägga pengar på.

Investerande

Jag månadsinvesterar och har en långsiktig plan för mina pengar på börsen. Jag är inte orolig för att börsen inte ska vända upp igen. Historiskt sett så har såna här nedgångar kommit med jämna mellanrum, det visste jag om när jag startade min investeringsresa. Jag litar på min plan och fortsätter följa den, genom att inte sälja av nånting, utan bara fortsätta mitt månadsinvesterande.

Skulle börsen mot all förmodan krascha, för all framtid, så är jag heller inte orolig. Visst skulle det vara trist, men det här är pengar som jag tidigare hade konsumerat upp, om jag inte placerat dem på börsen. Dessutom vet jag att jag själv är min bästa tillgång. Det är jag som skapat det jag har och därför vet jag, att jag kan göra det igen om det försvinner.


Hyresintäkter som förloras

Vi vet inte om vi kommer hyra ut vårt hus i Spanien eller våra lägenheter. Vi räknar inte med dessa intäkter och allt vi får in är bara bonus. Förhoppningsvis får vi börja resa igen innan året är slut, men skulle det inte vara möjligt så klarar vi oss utan de intäkterna.


Vi har konsumerat mer de senaste veckorna

I dessa tider behöver vi hjälpas åt att konsumera. När samhället stänger ner så konsumerar gemene man inte som de brukar. För att jobben ska finnas kvar även när krisen är över, så behöver vi hjälpas åt. Därför köper vi ibland hämtmat nu, trots att vi normalt sett inte gör det. Har du tänkt köpa en lampa från butiken runt hörnet så kanske det är dags att göra det idag. Om du har utrymme för det i din ekonomi.


Gapet mellan inkomster och utgifter ger trygghet

Alla dessa åtgärder som jag och familjen gjort över tid, har gjort att vi har ett stort gap mellan våra inkomster och utgifter. Vi skulle klara en lång period utan arbete och förmodligen hittat alternativa sätt att finansiera boende och matkostnader på. Man blir kreativ när man är sparsam!116 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla