Vad blir det för middag?

Brukar du planera i förväg vad ni ska äta för middag och storhandlar därefter, eller är du en sån som svänger förbi mataffären varje dag? Det kan göra stor skillnad på dina val kring maten både i plånboken och kring din hälsa.


När jag var yngre bodde jag i Stockholms innerstad. Varje dag åkte jag till jobbet som låg lite utanför stan. På jobbet var det många som åt lunch ute, även om utbudet inte var särskilt stort i området. Jag hade matlåda kanske två dagar i veckan och hakade på ut tre dagar i veckan. Lunchen kostade mellan 80-100 kr och det var oftast ingen toppmat som jag stoppade i mig. Någon gammal buffé med asiatisk touch, en svettig hamburgare eller den rediga "husmanskosten" med efterrätt. Om någon hade analyserat luncherna så hade de nog fått underkänt både på socker, salt och fettmängden för att vara hälsosamt att äta tre dagar i veckan. När jag lämnade jobbet så hade jag ofta ingen plan på vad som skulle lagas till middag. Jag stannade på den lilla matbutiken runt hörnet hemma, där priserna var bland de dyraste i Stockholm. Eftersom jag inte hade planerat något så handlade jag lite på känn och kom nästan dagligen från butiken med en påse varor för 200 kr. Varje dag! Mina och sambons matkostnader landade på kanske 6000-7000 kr i månaden.


Nu

Idag skulle jag vilja kalla mig mat-ninja. Lunch ute händer inte i min värld. Jag prioriterar att träna på lunchen istället för att gå ut och äta. Jag äter alltid en god matlåda efter träningen och det ger mig både bra näringsintag och gör att jag kan spara pengar som jag annars lagt på restaurangbesök. Då tänker ni, men umgänget med kollegorna som man får på utelunchen då? Det fixar jag istället under träningspass som många kör gemensamt, eller på fikarasten. Dessutom är det fler på jobbet som gärna hakar på med bättre tänk kring kost och träning.


Handla gör jag ungefär var tionde dag och då är det planerat med 7-8 rätter och lite basvaror som pasta, matvete, krossade tomater, bönor, linser, frysta grönsaker och morötter. Med de planerade rätterna och basvarorna klarar vi oss fint i 10 dagar och kompletteringshandlar kanske en gång där emellan om det saknas mjölk till frukosten.


Igår fyndade jag under min kompletteringshandling

Vi hade gått mot slutet av våra rätter och skulle egentligen storhandla imorgon när jag kliver in på Willys igår. Jag skulle inte ens köpa mjölk utan bara en förpackning med plåster. Plötsligt händer det! Vårt lokala Willys har ofta mycket bra i "svinnsmarthyllan" så jag gick givetvis förbi där. Den svämmade över av bra grejer igår med 50 % rabatt. Det blev:

- sötpotatis

- vitlök

- morötter

- champinjoner

- svartkål

- koriander

- prästost

- sojamjölk

- mango (8 st för 20 kr!)

- plåster, såklart!

Plus lite krossade tomater och kokosmjölk till ordinarie pris. Totalt landade shoppingen på 187 kr.


Eftersom jag hade lite basvaror hemma som bönor, linser, ris osv. så komponerade jag ihop en matsedel för en vecka till med de här varorna. Så sju dagar framöver ska vi äta:

- Pizzabullar med rödbetspesto

- Svartkålspasta

- Linsgryta med sötpotatis i ugn

- Mango- och bönsallad med quinoa och koriander

- Morotssoppa med kikärtor och hembakat bröd

- Svamprisotto med bönor

- One pot kokosgryta


Med andra ord finns det lite mer struktur kring maten nu och visst är det lite extra kul när man kan göra såna här fynd. Idag ligger min och makens matkostnader på ungefär 2500-3000 kr i månaden. Att istället kunna investera 3000 kr på börsen är fantastiskt! :)


Nu är det din tur att fundera på vad du kan göra bättre kring matkontot. Både hälsomässigt och för plånboken. Kan du testa en veckas planering och se om det blir någon skillnad för plånboken?


Lycka till!40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla