Vår bil står 98,8 % av tiden. Nu säljer vi!


Barnfamilj som lever utan bil. Går det ens? För vissa är det svårt, men aldrig omöjligt. För oss borde det bli ganska lätt, men kanske lite krångligare i vissa lägen.


Fem kilometer till bussen

Jag är uppvuxen på landet med fem kilometer till närmsta busshållplats, två mil till närmsta bensinmack och tre mil till närmsta butik med rulltrappa. Mina föräldrar har skjutsat till höger och vänster. Jag har cyklat mycket i mina dagar till kompisar som bodde långt bort. Så är det på landet. Visst skulle man klara sig utan bil på landet också, det skulle bara bli avsevärt mycket krångligare att i ur och skur ta sig till bussen, som sedan går bara ett par gånger varje dag. Men det skulle gå.


Bilen kostar pengar

De största kostnaderna som en vanlig familj har är oftast boende, mat och transport. Det är i de kategorierna som det kan finnas större summor att spara. Vi har väldigt låga matkostnader på ungefär 2500 kr i månaden och boendekostnaderna är också relativt låga, även om vi äger två lägenheter och ett hus i Spanien. Sen kommer vi till transport. Där har vi inte gjort någonting. Det känns lite tråkigt.


Bilen kostar oss:

Försäkring - 459 kr/mån

Bensin - 400 kr/mån

Parkering - 500 kr/mån

Däckbyte och förvaring - 2 000 kr/år

Service i snitt - 3500 kr/år

Tvätt - 1000 kr/år

Värdeminskning - 20 000 kr/år

Totalt 42 808 kr/år = 3 567 kr/mån


Hur mycket använder vi bilen?

Nu kommer det som är lite spännande. Vet ni hur mycket vi använder bilen nuförtiden? Nej, hur ska ni veta det? Vi använder bilen ungefär en gång varannan vecka. Vi kör till någon fotbollsträning för Aston eller Daniel. På sommaren åker vi ett par gånger till Daniels föräldrars lantställe på Gräsö. Vi åker kanske 10 gånger på ett år till mina föräldrar i Runhällen.


Om vi räknar på det

Bilen drar ca 0,5 liter per mil. Vi tankar för ca 400 kr på en månad. Det betyder att bilen går ungefär 60 mil på en månad. Det är 780 mil på ett år. Säg att vi snittar ca 70 km/h varje gång vi kör bilen. Då kör vi alltså bilen 7800/70 = 111 h per år. Ett år är 8 760 h. Vi använder vår bil 111/8760 = 1,2 % av tiden på ett år. 98,8 % av tiden står vår bil stilla!


Efter den här kalkylen så känns det inte försvarbart för oss som har möjlighet att leva utan bil, att inte testa.


Det här är planen

Vi säljer bilen (om det går just nu) och boostar vårt investerande mot ekonomisk frihet rejält med pengarna som vi får in direkt. Sedan kan vi höja vårt månadsinvesterande en del, i och med de sparade pengarna varje månad.


Eftersom vi bor i Sundbyberg som i princip har allt man behöver inom tre kilometers radie, så kommer vardagen inte vara några problem. Vi ska investera i en ordentlig cykelvagn så det blir enkelt att storhandla och skjutsa ungar, regniga dagar. Aston cyklar såklart själv, men det är bra med en vagn så vi kan lasta sportprylarna. In till stan tar vi oss med cykel eller möjligtvis kommunalt.


När vi ska till Gräsö och Runhällen så finns det några olika alternativ. Vi kan åka tåg och buss till båda ställena. Det tar lite längre tid, men det funkar ganska bra. Sen har vi sparat in så pass mycket pengar på att inte äga bil så vi lätt har råd med att hyra en bil om det skulle krisa. I Sundbyberg finns även bilpooler som vi kanske kommer testa.


Fördelar med att inte ha någon bil

1. Pengar sparas

2. Vi får mycket motion av cykel och promenader

3. Miljömässigt kommer vi minska vårt koldioxidutsläpp

4. Vi visar barnen att bil inte behöver vara standard om man har möjlighet till annat

5. Våra lite längre resor blir ett äventyr

6. Bilen mår inte bra av att stå still


Jag ser inte så många nackdelar alls med försäljningen och skulle det gå åt pipan så kan vi köpa en bil igen. Vi måste våga testa!


Skulle du kunna leva utan bil? Testa att räkna på hur mycket din bil står still. Du kommer nog bli förvånad.


#blogg #ekonomig #ekonomi


Sponsrad länk:
149 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla