Skaffa en plan för din skatteåterbäringIdag börjar Skatteverket betala ut den skatt som vi svenskar betalat för mycket till dem under 2019. Det är pengar som vi kunnat haft på ett konto som ger avkastning, istället för att ha dem räntefritt hos Skatteverket. Därför säger jag "grattis" till alla som inte får någon skatt tillbaka. Det betyder att ni betalat rätt skatt och att ni behållit era pengar själva.


Förut fanns en plan, men för konsumtion

Innan jag intresserade mig för privatekonomi så hade jag ändå en plan för min skatteåterbäring. En spenderarplan. Jag visste exakt vad mina tusenlappar skulle användas till. Det skulle bokas resor, handlas inredning och shoppas kläder.


Genomsnittlig återbäring 2019

Den genomsnittliga återbäringen ligger på ungefär 7 100 kr vilket är en ganska bra summa. Om du har problem att hitta utrymme för ett månadssparande i din budget är det här en perfekt början. 7 100 kr är utslaget på 12 månader nästan 600 kr.


Räkna skatteåterbäringen som en extrainkomst

Vilka extrainkomster har du? För min del är det utöver skatteåterbäringen, uthyrning av lägenhet och hus, löneförhöjning och eventuellt något extra.


Säg att du har dessa 7 100 kr plus en löneförhöjning på 500 kr/mån detta år. Sen kanske du får in 1 000 kr på några riktigt bra Tradera-försäljningar. Då är vi uppe på 7 100 +

6 000 + 1 000 = 14 100 kr! Skulle du placera denna summa på börsen, som historiskt sett avkastat 7-8 % i genomsnitt per år, skulle du efter 10 år ha nästan 220 000 kr. Om du skulle fortsätta med dessa insättningar i 25 år skulle du ha 1 100 000 kr. Förutsatt att börsen beter sig ungefär som den gjort de senaste 100 åren. Det du kan vara ganska säker på är att du kommer ha betydligt mycket mer på kontot, än om du spenderar alla dina extrainkomster.


Avsätt allt eller en del

Skulle du ändå känna att du vill göra något som berikar ditt liv och som kostar pengar, så ta en liten del. Bestäm en summa, kanske 20-50 % som du kan spendera, men spara resten. Det viktigaste är att du har en plan idag, när pengarna börjar betalas ut. Annars blir det lätt något annat som kommer emellan och vips så är pengarna slut.


Jag har inlett ett samarbete med Avanza

Jag älskar att tipsa och bli tipsad om bra saker. Därför kändes det bra att starta ett samarbete med den internetbank som jag har använt i många år för mina fond- och aktieplaceringar. Jag har skickat många nya kunder till dem utan samarbete, så nu när jag har möjlighet startade jag detta. Skulle du också vara intresserad av att starta ett månadssparande i fonder på Avanza får du gärna använda denna länk som är kopplad till mitt samarbete. Stort tack! :)
Extratips för dig som är osäker på fonder

Avanza har en grym fondgenerator som hjälper dig välja precis det som passar dig. Du svarar på några snabba frågor som tidshorisont på sparandet, om det är viktigt med låga avgifter, hållbara fonder och lite annat. Sen skapar roboten ett förslag som du direkt kan börja månadsspara i. Superenkelt och snabbt går det!


Lycka till!


#blogg #ekonomig #skatteåterbäring #avanza

75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla