Nu slutar vi matsvinna. Det svider i både plånbok och för miljön.

Uppdaterad: 16 mar 2020


Äter du all mat som du handlar? Det är frågan som jag ställde mig för något år sedan. Varför finns det alltid saker i kylskåpet som blir gamla och måste slängas?


Förut hände det mig oftare än vad det gör idag. Trots att jag idag handlar för minst 10 dagar framåt i tiden. Förr när jag handlade för en eller två dagar framåt hände det alltså oftare. Mycket märkligt... Jag hade helt enkelt inte koll på vad som fanns hemma. Jag käkade också hämtmat eller på restaurang oftare och det jag planerat laga blev liggande. Sen tror jag också att jag var lite kinkigare med datum förut. Lukta och smaka var inget som jag gjorde så ofta. Eftersom jag äter vegetarisk kost så finns det nästan inget som är farligt att äta om det är lite gammalt. Det kanske smakar lite sämre bara.


Inte svårare än så här:

- Köp bara det du/ni kommer konsumera under veckan (eller den period ni handlar för). Det betyder alltså att det kan vara bra att ha gjort en veckoplanering innan. Räkna också på hur mycket yoghurt det kommer gå åt till frukosten och hur många bananer ni kommer äta. Handla inte mer än det.


- Frys in! Håller något på att bli gammalt är det bara att köra. Nästan allt går att frysa till och med smör och ost. Grönsaker och frukt är absolut inga problem. Det bästa är att hacka upp dem innan bara, så de blir lättare att hantera när man ska tina dem. Frys in och ha i grytor, soppor och smothies.


- Köp inte hämtmat. Förmodligen har ni mat hemma som ni betalat för. Ät den! Troligtvis tar det lika lång tid att slänga ihop en soppa som det tar att svänga förbi pizzerian. Ta den extra omvägen på fem minuter, parkera bilen, vänta 10 minuter på att pizzan ska bli klar, betala och köra hem den extra omvägen. Vi landar lätt på 20 min som du trodde att du sparat in, även fast det tog 18 minuter att laga soppan.


- Har ni helt galna veckor där ingen tid finns att laga maten? Gör två storkok på söndagen och frys in åtta matlådor. Det kan vara en fantastisk räddning och är väldigt underskattat. Gör det till en kul grej med familjen, att laga mat tillsammans på söndag eftermiddagen när ni annars hade surfat på telefonen eller kollat serier på paddan.


Bonustips

Nu ska ni få ett bonustips som jag såg på Instagramprofilen @lifehacksbytherese. Innan ni går och handlar, ta en bild på kylskåpet och skafferiet. Alltså öppna dörren och knäpp en bild på innehållet. Så behöver ni inte fundera på vad ni har hemma.


Om ni gillar det ni läser får ni gärna kika in på min Instagram @ekonomig där det finns ännu mer tips och inspiration.


#blogg #matsvinn #storkok #ekonomi #pengar #mat

138 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla