Matlåda inte för alla. Fem tips för att spara på din utelunch!


Har du hört det förr? Det bästa sättet att spara pengar på mat, är att ta med matlåda till jobbet. Varje år när det vankas januari så skriver tidningarna om "årets fattigaste månad" och "så sparar du pengar, det finns tusenlappar att tjäna!" Kan du också alla tipsen utantill?


Är januari verkligen den fattigaste månaden?

Vi måste börja reda ut det första tidningarna skriver om, årets fattigaste månad. Vadå fattigaste månaden? Vad har stackars januari gjort för att bli satt i det facket? Egentligen så är alla månader lika fattiga, eller rika. Det hela beror ju på vem som sitter bakom spakarna för din privatekonomi. Vi vet alla att julen kommer och att budgeten den månaden oftast är lite större än, låt säga februari. Om du inte gjort det ännu, starta genast igång ett månadssparande på ett separat konto på din bank, som du döper till jul. Sätt undan ett par hundra i månaden till det kontot så kanske det plötsligen visar sig att januari blev årets rikaste månad. Kom igen, nu överbevisar vi de där artiklarna som vi alla kan utantill!

Sponsrad länk:
Matlådan är inte för alla

Tidningarna skriver alltid om matlådan som bästa tipset. Visst håller jag verkligen med. Det finns enorma pengar att spara på matlådan. Det har vi räknat på förr och tar du med matlåda istället för utelunch så kan du spara ungefär 12 000 kr/år. Men nu till det viktigaste. Matlådan är inte för alla!


Det är bara att inse. Alla kan inte äta matlåda varje dag. Vad skulle det bli av alla lunchrestauranger? Det är precis samma sak som att alla inte kommer gå i ”passion” vid 45 års ålder. Alla kommer inte heller jobba som läkare, eller starta en konstateljé för att sälja akvareller. Nej, vi är alla olika och tur är väl det. Det här inlägget skrivet jag därför till dig, du som vågar vägra matlåda.


Du prioriterar utelunchen

Att ta med matlåda handlar om att prioritera vissa saker. Att äta lunch ute handlar om att prioritera andra saker.


Om jag får gissa så ligger det till så här:


- Det blev ingen middag kvar till någon matlåda. Min grymma lasagne var för god för att spara något av. Det tyckte vi alla.


- Vem ställer sig och lagar mat bara till matlåda, efter att man ätit middag?


- Jag har lunchkortet som jag handlar lunchen ute för. Det är ändå som leksakspengar som lika gärna kunde funnits med i Monopol.


- Jag har pengar så jag klarar mig, trots den kostnaden. Det är en kostnad som jag räknar med.


- Jag vill inte sitta i ett tråkigt lunchrum, när jag kan komma ifrån jobbet och få se något annat.


- Jag har ofta inofficiella lunchmöten, eller bara riktigt bra snack på lunchen som vi inte har under vanlig arbetstid.


- Jag har ett jobb där jag reser mycket. Det är omöjligt att ta med sig matlåda i bilen, på flyget eller på tåget.


Var det något av det här som stämde in på dig?

Det är verkligen inga konstiga anledningar till varför matlådan inte är ett alternativ. Det är förmodligen rent av smart att du inte tar med dig matlåda. Det kommer kanske skapa mer stress, än det ger dig tid och pengar. Men hur ska även en person som du kunna spara pengar på lunchen?


Fem tips för att spara på utelunchen!

1. Köp rabattkuponger. Många lunchrestauranger har häften för exempelvis 10 luncher för priset av nio. Har du en favoritrestaurang du besöker ofta, så kolla med dem.


2. Välj grönt på menyn. Oftast så kostar den vegetariska rätten på menyn 10-20 kr mindre än köttalternativet. Det är rätt i tiden med grönt, bra för miljön, din hälsa och din plånbok.


3. Ladda hem Karma-appen och rädda mat. I Karma-appen kan du köpa mat från restauranger som är på väg att slängas men som det inte är något fel på. Oftast till halva priset.


4. Snabblunch i solen? Spring in på matbutiken, köp tortillabröd, bönsalsa och yoghurt. Släng ihop till en god tortilla och sätt dig på en parkbänk och sola en stund. Du kan dessutom bjuda ett par kollegor på lunch eftersom förpackningarna är stora. Eller kanske spara hälften till dagen efter? Tortillabröd 10 kr + bönsalsa 15 kr + yoghurt 12 kr = 37 kr!


5. Dela med kollegan. Lunch ute är oftast energität, fet, salt och söt. Därför behöver du inte den stora portionen som ofta serveras. Äter ni exempelvis pizza, kolla med restaurangen om det är okej att de skär upp pizzan och ni delar på den på två.


Nu hoppas jag att även du som aldrig kommer ta med dig lunchlåda till jobbet, känner att du är med i spartipsvimlet. Stora pengar att spara på mat kan du hitta på annat sätt.


Maxa ditt matsparande!

Jag har gjort en riktigt grym guide med nio tips för att spara på mat som inte bara gäller matlådan. Ladda hem guiden och häng den på kylskåpet!
Följ mig gärna på Instagram @ekonomig för fler tips!

182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla