Köpa hus i Spanien? Så här gjorde vi!


Har du sett TV-programmet "En plats i solen"? Visst är det en viss känsla att titta på såna program där människor uppfyller sina drömmar? Vi gjorde det som de gör i det där programmet. Vi åkte till Spanien, träffade en mäklare och köpte vårt drömhus.


Sponsrad länk:


När vi skulle köpa vårt hus i Spanien så försökte vi leta reda på så mycket information vi kunde på nätet. Vi googlade och läste på. Jag tycker ändå att det var svårt att förstå hela processen och vilka avgifter det verkligen var kring ett husköp. Därför tänker jag dela med mig av det i det här blogginlägget. Kanske kan det hjälpa någon som går i samma tankar som vi hade. Även om det blir lite uppskjutet nu med tanke på omständigheterna. En dag i framtiden ska vi förhoppningsvis kunna resa till Spanien igen.


Idén

Både jag och Daniel älskar värmen och solen. Fick vi bara välja en årstid så är det givet med sommar för oss båda. Jag är också en person som gärna gör det jag drömmer om och inte bara drömmer. Jag brukar ofta säga, "hur svårt kan det vara" och sen kör jag. Efter lite övertalning så fick jag även med mig Daniel på tåget. Han var inte så svårövertalad...


Planen var att köpa ett hus i ett varmt land, med överkomlig restid och goda uthyrningsmöjligheter. Vi kikade runt lite och valet landade på orten Torrevieja nära Alicante i Spanien. I Torrevieja finns värmen nästan året om, efterfrågan för att hyra hus är stor, flygtiden är en timme kortare än till Malaga (som vi kikade på) och huspriserna är betydligt lägre än längre söderut. Ingen av oss hade varit där, men vi bokade en resa ner i mars 2016.


Letade först på nätet

Innan vi åkte ner till Spanien så kikade vi runt på olika mäklarsidor och var ganska säkra på vad vi var ute efter. Trodde vi... De hus och lägenheter som vi tittade på visade sig vara något helt annat än vad vi såg på bilderna. Om vi säger så här, vi är ganska bortskämda i Sverige med fina bilder och bra inredning när bostäder ska säljas.


Vi kontaktade en mäklare som fått bra betyg på ett forum som heter Spanienforum.se Där finns många bra tips och rekommendationer kring lokala företag. Mäklaren vi kontaktade heter Veronica Fuster på Fuster & Co Veronica är från Sverige och har bott i Torriveja med sin familj i över 20 år.


Visningsdagen

Vi bokade in en heldag för att titta på objekt med Veronica. Vi hade haft kontakt via e-post innan, där vi skickat lite kriterier och förslag på hus och lägenheter. Veronica sållade ut sju ställen som hon trodde skulle passa oss. Vissa av våra förslag tog hon bort direkt, med tanke på att vi ville ha möjlighet till uthyrning.


Vi blev upphämtade vid vårt boende som även Veronica hade fixat åt oss. Dagen startade med visning av huset som vi faktiskt köpte. Vi tänkte att det börjar väldigt bra. Det mesta med huset stämde, det var fint inrett, inte så mycket att fixa, låg i ett bra och lugnt område strax utanför stan och hade ett fint poolområde. Efter det huset gick det utför. Gemensamt för övriga var att det var väldigt spanskt inrett i mörka möbler och härliga 90-tals färgade textiler.


Vid dagens slut bad vi få titta på det första huset igen och vi bestämde oss direkt när vi klev innanför dörren igen. Det kändes rätt helt enkelt. På eftermiddagen förhandlade vi om priset. Daniel brukar pika mig fortfarande om hur lite jag prutade i telefonen. Så eventuellt betalade vi lite mycket. Daniel har TV-programmet som referens där de brukar pruta hej vilt 20-25 %. Jag vet inte om det visar verkligheten riktigt. Priset som var satt var 129 000 € och vi köpte huset för 125 000 €. I Spanien tillkommer en hel del kostnader och du får räkna med 10 - 15 % i avgifter utöver priset på huset. Men vad är det då vi betalar för?


Så här såg våra kostnader ut:

Husköp - 125 000 €

Stämpelskatt 10 % - 12 500 €

Notarie/fastighetsregistrering - 1 500 €

Handläggning - 1 135 €

Gravationsbevis (bevis avseende fastigheten om ägare m.m.) 20 €

Vatten- och elkontrakt 180 €

Fullmakt för advokat 90 €

NIE-nummer (Spanskt identifikationsnummer) 210 €

Avgift för ansökan om NIE-nummer 18,9 €

Summa för avgifter: 15 653,9 €

Summa totalt för köpet: 134 653,9 € = 1 252 000 SEK (€ 9,3 år 2016)


Veronica hjälpte oss med allt vi behövde kring köpet. Hon visade oss till notarien för att skriva oss som ägare. Hon tog med oss till en bank, Banco Sabadell där vi öppnade ett spanskt bankkonto. Det behöver vi för att alla månatliga kostnader kring huset ska kunna dras med autogiro. Vi behövde också en advokat och vi anlitade Scandinavian Management som är en svensktalande advokatfirma på plats. Väldigt skönt. De hjälper oss med alla autogiron, skattebetalning och deklaration.


På plats har vi också en firma som hjälper oss med städning och nyckelförvaring som heter Spanien Villa. Det är också skönt att ha dem, eftersom vi när som helst kan be dem åka förbi och kolla till huset för en liten slant.

Hur betalade vi?

Innan vi åkte ner till Spanien för att titta på hus, så pratade vi med våra respektive banker hemma i Sverige. Vi äger båda en varsin lägenhet i Sundbyberg och båda dessa hade utrymme för att låna mer på. Därför höjde vi upp våra svenska bostadslån med ungefär 650 000 kr var.


Uthyrning

Normalt sett så vi hyr ut vårt hus under de perioder som vi själva inte är där. Under högsäsong är det oftast via Airbnb och utöver det hyr familj och vänner. För det har vi en Facebookgrupp där du gärna får komma med om du vill. I år kommer vi förmodligen få väldigt lite hyresintäkter, men det är ingen fara. Allt vi normalt får in på uthyrningen sätter vi in på börsen, så kostnaderna klarar vi ändå. Våra hyresintäkter brukar ligga på ungefär 7 000 € om året. Sen är det skatt 19 % på uthyrningarna som gjorts via agent (Airbnb) efter avdrag på t.ex. föreningsavgift, sophämtning, el och vatten. Detta deklareras varje kvartal och vår advokat hjälper oss med det. Vi betalar också ca 700 € per år för städning efter uthyrning.


Det här kostar huset under ett år:

Föreningsavgift för poolskötsel och gemensamma utrymmen - 420 €

Vatten - 270 €

El - 650 €

Försäkring - 195 €

Internet/TV - 540 €

Fastighetsskatt och advokatkostnad - 680 €

Totalt: 2 755 €/år


Resultatet normalt då vi hyr ut:

Uthyrning + 7000 €

Skatt på uthyrning - 700 €

Städning - 700 €

Löpande kostnader - 2 755 €

Ränta på lån - 1500 €

Summa: + 1 345 €


Som ni ser så går vi normalt sett plus på att äga huset. Det finns såklart mycket bättre fastighetsinvesteringar som ger högre avkastning än det här, om man är ute efter det. Vi var inte ute efter den högsta avkastningen, utan vi ville skaffa oss ett fint semesterhus och eventuellt få lite avkastning på det också. Men det var inte högsta prioritet. Med facit i hand är vi mer än nöjda. Så många roliga resor vi gjort under dessa fyra år och fler ska det bli!


Har du frågor kring Spanien så är det bara att höra av dig till info.ekonomig@gmail.com Jag hjälper gärna till! Följ gärna mig på Instagram @ekonomig för mer tips och pepp kring ekonomi, kost och hälsa.


1739 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla