Jag har inte ställt väckarklockan på över 1,5 år

Hur sjutton kan det vara möjligt tänker ni. Jag trodde inte heller att det var möjligt för någon, att komma upp ur sängen utan väckarklocka. Ändå vågade jag testa!


Jag är en person som är ganska kvällstrött men inte extremt. Jag går och lägger mig runt 22.30. På morgonen har jag alltid varit trött, men ändå vetat att jag måste gå upp. Det är bara att göra det helt enkelt, även om det lockar mer att ligga kvar. Det finns de som studsar ur sängen vid kl 04:30 varje morgon utan problem (jo, jag känner faktiskt folk som gör det). Sen finns det de som snoozar till 07:55, släpar sig ur sängen och åker direkt till jobbet utan frukost. Jag ligger lite där emellan.


Hur gjorde vi?

Nu ska jag berätta om hur vi gjorde i vår familj för att sluta ställa den förskräckliga väckarklockan. Det funkar säkert inte för alla, men jag tycker man kan testa en gång när man vet att det inte skulle vara en katastrof om man råkade försova sig. Första gångerna kändes det läskigt, men för varje dag som gick utan att vi ställde klockan, kändes det plötsligen mycket enklare att kliva upp. Det blev inte lika tvingat och en frihetskänsla att inte ha ett alarm ställt. Vi har sen 1,5 år sedan inte försovit oss en enda gång!


Förberedelse för att lyckas slippa väckarklockan:

1. Kroppen gillar rutiner. Vi går och lägger oss ungefär samma tid varje dag, oavsett om det är helg eller vardag. Det innebär också att vi vaknar samma tid även på helgen. Senast 23:00 i säng gör att vi vaknar ungefär 06:45. Det är vår familj inställd på nu.

2. Kroppen vill ha varit aktiv. Det är verkligen ingen myt att man sover bättre om man rört på sig. Vi försöker få in träning minst fem dagar i veckan och de andra två rör vi oss också, men inget ordentligt träningspass. Ingen dag går förbi utan minst 10 000 steg. Det finns inget negativt med att röra på sig mycket (om man inte är skadad eller sjuk), utan det finns bara fördelar. Så släng alla dåliga ursäkter och rör mer på kroppen. Den kommer tacka dig!


3. Kroppen vill äta bra mat på regelbundna tider. Frukost, lunch, middag med ett par mellanmål däremellan är vad Livsmedelsverket rekommenderar. De kan sina grejer. Ät ordentlig mat och sov bättre.


4. Kroppen vill ha det mörkt och svalt. När man ska sova ska det vara mörkt så funkar kroppen. Sen får det heller inte vara för varmt i sovrummet. Testa att sänka elementet någon grad och se vad som händer.


5. Läs! Det blir man trött av. Skippa att surfa på telefonen det sista du gör på kvällen. Det räcker med information för dagen...


6. Förbered saker, som kläder att ha på dig på morgonen, vilken frukost du ska äta och annat som kan bli sånt som du ligger och tänker på. Ha gärna en anteckningsbok vid sängen. Om du kommer på något du behöver göra, skriv ner det och släpp det sen.


Testa nu att inte ställa klockan

- Du måste självklart gå och lägga dig i vettig tid

- Tänk på tiden som du vill vakna på morgonen. Fokusera på den ett tag innan du somnar. För vår del var det som att kroppen ställde sin egen väckarklocka när vi gjorde det här.

- Håll tummarna att det funkar! :)


Lycka till!


#blogg #ekonomig #sömn

218 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla