Hur hade mitt liv sett ut, om jag levt livet på 90 % av mina inkomster?


Nybliven 20-åring som gärna haft bättre koll på pengarna :)


Här på min blogg vill jag inspirera er läsare att tänka lite annorlunda. Idag skriver jag om hur mitt liv hade kunnat se ut, om jag tänkt lite annorlunda. Om jag inte sett pengar som jag fått in, som något som skulle spenderas direkt. Om jag istället sett dem som något som jag till viss del kunde spendera lite senare.


Spara, ett annat ord för att spendera senare

Spendera senare, det är ju faktiskt precis det som är tanken med att spara pengar. Det finns absolut ingen vits med att spara en massa pengar på hög, för att sen dö väldigt rik. Nej, jag sparar pengar för att att använda dem. Kanske om en månad, ett par år eller om femtio år. Jag har inte ärvt några pengar och jag tänker inte heller lämna ett stort arv efter mig. Mina barn och eventuella barnbarn får min kunskap kring pengar, istället för att få mina pengar. Så tänker jag och jag tror det kommer vara till större värde för dem, än att de får mina pengar. För de är mina och med kunskap kan de skaffa egna.


Att leva på 90 %, alltid

Tänk er det här. Jag slutar gymnasiet, 19 år gammal. Jag har hittills levt på 1 000 kr i månaden men då är ju faktiskt både boende, mat och transport betalt. Jag börjar plugga och kliver upp på hela 7 000 kr i inkomst (det här var 2002). Nu finns det inte längre några föräldrar som kliver in om pengar behövs. Livet som student är tufft, men verkligen inte omöjligt. Om jag börjat att leva på 90 % redan då, skulle jag ha 6 300 kr i fickan och 10 %, alltså 700 kr skulle investeras på börsen varje månad. Läskigt och krångligt tänkte jag, om jag ens ägnade en tanke åt det. Nej, bättre var det att leva. Med det så menar jag, party, resor, bio, lite mer party, shopping och lite annat smått och gott.

Sponsrad länk:


2005 börjar mitt liv som anställd på riktigt. Jag får min första ordentliga månadslön. Jag minns inte riktigt vad jag tjänade, men höftar till med 17 000 kr efter skatt. OJ! 10 000 kr mer i plånboken, varje månad! Min livssituation var precis samma som när jag pluggade. Jag bodde i samma lägenhet med min dåvarande sambo. Jag hade inga barn, jag åt samma mat och umgicks med samma människor. Ändå var pengarna precis lika slut varje månad trots att jag fick in 10 000 kr mer än tidigare. Här hade jag kunnat fortsätta med att investera 10 % av mina inkomster och alltså klivit upp på 1 700 kr i investerande och leva på 90 % alltså 15 300 kr.


Vad händer sen i livet? Jo jag köper lägenhet, i Hornstull mitt inne i stan. Sen skaffar jag bil, en massa hästar, både ett och två barn och lite annat. Det där som de allra flesta gör helt enkelt. Om jag håller kvar mitt drömtänk där jag fortsätter investera 10 % och leva på 90 % så skulle jag behövt göra något annorlunda än det som hände i verkligheten.


Några av sakerna jag hade kunnat gjort annorlunda:

- Dra ner på utlandssemestrarna till kanske en om året, istället för tre

- Ägt en häst åt gången istället för tre

- Gått på galej en gång i veckan istället för två

- Eller så kanske det bara räckt med att skriva en shoppinglista och veckohandlat istället för att springa in på Coop i Zinkensdamm varannan dag (som vid ett tillfälle utsågs till dyraste Coop i Sverige).


Summeringen visar... 10 500 000 kr!

Nu ska vi summera det investerande som jag potentiellt skulle kunna gjort, från jag slutat gymnasiet till jag fyller 65 år och går i pension. Det handlar alltså om 46 års investerande som med en genomsnittlig löneökning på 2 % skulle landa på 780 000 kr i insatta pengar. Wow, sjukt mycket pengar! Tänk att ha 780 000 kr på kontot utöver min vanliga pension när jag fyller 65 år. Fantastiskt! Men nej där slutar inte det roliga. På grund av att jag investerat dessa pengar på börsen, som förhoppningsvis givit en avkastning på i snitt 8 % om året så kommer jag ha 10 500 000 kr på kontot! 9 720 000 kr av dessa skulle vara avkastning. Nu snackar vi mycket pengar! Faktiskt alldeles för mycket för min del. Jag skulle inte hinna göra av med så mycket pengar med den livsstil som jag har valt och tror att jag kommer fortsätta vilja ha. Ni vet ju att jag inte vill ha en krona kvar på kontot när jag dör.


Nu blev det inte så här

Eftersom jag inte hade koll på pengar när jag slutade gymnasiet så blev det inte så här. Jag hakade på något som de allra flesta gör. Jag ökade mina utgifter i exakt samma takt som mina inkomster ökade. Någon gång funderade jag på det där med investerande, men det lät ändå för trist. Jag startade till och med ett pensionssparande på 200 kr/månaden på den tiden när det var avdragsgillt att pensionsspara. Pengarna var låsta och jag såg dem växa lite där på kontot. Dagen då pensionssparandet inte längre var avdragsgillt och bankerna var tvungna att lätta på de låsta kontona, plockade jag raskt ut mina slantar. De hade ändå vuxit till 10 000 kr och för dem shoppade nya möbler. Istället kom min vändning för att bryta mig ur det inrutade Svensson-livet år 2015. Det började smått och har utvecklats till ett av mina största intressen. Privatekonomi och investerande. Jag har dessutom upptäckt att när något är kul, då blir man dessutom rätt bra på det.

Omöjligt att leva på 90 %?

Verkligen inte! Även om jag hade tjänat exakt lika mycket nu som jag gjorde 2005 så skulle jag klara mig, med råge på 90 %. Faktiskt så skulle jag kunna spara 20 % av mina inkomster om jag fortfarande tjänade 17 000 kr. Allt handlar om smarta val. De smarta valen passar inte alla till 100 %, men det finns förmodligen förändringar att göra om vi alla börjar tänka lite annorlunda.


Nu är det inte så att jag ångrar mina senaste 15 år. Inte ett dugg faktiskt. Men jag önskar ändå att jag hade haft lite bättre koll. Det hade inneburit att jag haft ett stort försprång idag.


Studenterbjudande!

Jag har funderat länge på vilka jag verkligen kan hjälpa, ordentligt. De som idag är precis som jag en gång var. Nykläckt student, mer pengar i plånboken, utan mål och utan guide. Känner du någon som tar studenten nu eller är i den åldersgruppen och kanske fyller år inom kort? Jag har fixat ett erbjudande som är skräddarsytt för dem. Ge bort en present som är unik och som du kanske precis som jag önskar att du fått när du var 20 år.206 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla