Drömmen om ett kollektiv

Tillbaka till 70-talet, det kanske vore något? Jag har inte blivit galen. Det skulle förmodligen aldrig hända, men så här skulle vi kunna ha det...
Hur skulle vi göra?

Vi skulle bo tillsammans med min syster och två andra familjer, båda med två barn. Totalt antal personer i huset skulle vara sju vuxna och sex barn. Vi skulle bo i ett hus på landet, nära någon form av vatten. Standard på huset får gärna vara lite att göra, men inga större renoveringar. Vi har en handy man i vår tilltänkta kollektivgrupp och han får sätta oss andra i arbete.


Huset

Huset är en tvåplansvilla på ungefär 150 m2.


Två sovrum per familj får räcka, så det blir delade sovrum för barnen. Det kanske är ännu bättre att dela upp dem på ålder istället för på familj. Syster får ett eget sovrum så hon står ut.


Ett kök med bra yta för storkok och en rymlig diskmaskin känns som en viktig grej för vårt kollektiv. Som det ska lagas mat!


Ett umgängesrum med TV, soffgrupp och en liten träningshörna ska vi ha. En chinsstång i dörröppningen så vi alla kan klara fem chins var efter ett tag tillsammans.


Två toaletter med dusch i båda kan nog behövas. Någon gång måste vi nog tvätta oss också.


Ett uterum vore också fint. Där skulle vi sitta från april till oktober och äta våra middagar.


Pengarna

Hur mycket pengar kan vi dra runt vårt kollektiv på? Jag tänker så här:

Boende inkl. TV, internet, el, vatten, sophämtning, hemförsäkring - 5 000 kr

Ränta lån - 2 000 kr

Mat - 10 000 kr

Bilar (två får räcka) inkl. bensin - 7 000 kr

Mobil 2 000 kr

Övrigt 5 000 kr

Fickpengar till nöje 10 000 kr


Totalt: 41 000 kr

Det betyder att varje vuxen behöver dra in ungefär 6 000 kr/månad på valfritt arbete. Vi är redan hemma i vår familj på den fronten då vi har avkastningen på våra investeringar. Men vi kan ju alltid jobba lite också och få in lite extra. En semester från de andra kanske behövs...


Umgänget

Kul kommer vi garanterat att ha! Alla tilltänkta till vårt kollektiv är väldigt lättsamma och enkla att umgås med. Vi har testat ett antal gånger på diverse resor, bland annat till vårt hus i Spanien. Inga krusiduller och vi får ha ett system som visar om någon eller några vill ha lite egentid.


I vårt kollektiv kommer vi:

  • Träna, varje dag! Vi har olika expertområden och vi får hålla i ett pass var i vecka. Det blir, löpning, cykling, yoga, styrketräning, simning och lite annat smått och gott

  • Odla tillsammans. Vi ska lära oss allt om hur vi på bästa sätt kan bli delvis självförsörjande

  • Hänga. Det är vi otroligt bra på tillsammans

  • Renovera det som vår handy man säger åt oss

  • Egentid för egen utveckling. Kanske skriva, plugga eller vad vi nu vill göra

  • Laga massor av god och hälsosam mat

Klimatpåverkan

I och med att vi kommer tillbringa mycket tid i huset så kommer vår bilkörning vara minimal. Vi kommer inte behöva en stor garderob var. Vi kanske till och med lånar av varandra. Maten vi äter kommer till stor del vara egenproducerad men såklart behöver vi handla en del. Det försöker vi göra lokalt och närodlat. Vi kommer fortsätta resa men eftersom vi kommer har mycket ledig tid så kan vi göra längre resor och stanna borta länge. Vi tar såklart tåget! Vår klimatpåverkan i kollektivet kommer vara minimal och vi klarar lätt våra 2 ton koldioxidutsläpp var om året.


Nej vad säger ni? Är det inte en toppenidé?

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla