Diskmaskinen är trasig! Laga, köpa begagnad eller köpa ny?


Oj vilken panik, vår diskmaskin är trasig! Därför har vi nu gjort ett val...


Nej nu skojar jag, det är ingen panik alls utan rent av så inser jag att vi faktiskt klarar oss ganska bra utan maskin. Men det är ändå ganska skönt att ha en diskmaskin som diskar rent på ett annat sätt än om vi handdiskar.


Problemet med maskinen

Förra veckan började vår diskmaskin från år 2007 att krångla. Den är 13 år gammal så egentligen så är det nog inte särskilt konstigt. Den diskar som vanligt, men den missar den lilla detaljen att värma upp vattnet. Med andra ord diskar den kallt och löser inte upp fettet särskilt effektivt. Dessutom går inte eftervärmen igång så allt är dyngsurt när vi öppnar luckan.


Valen

Första tanken som kommer upp i huvudet är "vad kostar en ny diskmaskin?". Vid en googling så hittar jag att de ligger mellan 5 000 kr -10 000 kr. Det är mycket pengar. Det är inga problem att betala eftersom vi har en buffert för just såna här oförutsedda utgifter. Vi kan absolut köpa en ny diskmaskin, få den installerad och njuta av vår rena disk. Men det finns andra alternativ.Det vi istället valde att göra var att kolla upp en firma som tog en titt på den. De konstaterade snabbt att det var värmeelementet som "brunnit" sönder och behövde lödas lite för att fungera igen. Reparationen kostar 2 000 kr och med RUT-avdraget landar det på 1 000 kr för vår del att betala.


Imorgon är vår 13 år gamla diskmaskin reparerad och redo för ytterligare 13 år i tjänsten. Hoppas!


Galenskap med nya prylar

Ibland brukar jag tänka på hur galet det är hur vi inte reflekterar över konsumtionen och bara köper nytt. Det är inte ovanligt att en familj inte trivs med färgen på skåpluckorna i köket. De river därför ut hela köket, slänger det gamla och installerar helt nya grejer. Vissa orkar bemöda sig att lägga ut det på Blocket, men många slänger fullt fungerande grejer bara för att det är jobbigt att göra insatsen att sälja vidare.


Vi har inte världens snyggaste kök, men det fungerar alldeles utmärkt. Det blir ingen renovering förrän det verkligen behövs. Kanske aldrig...


I vårt hus i Spanien var det en annan situation. Köket var litet, väldigt slitet och till och med lite farligt byggt, med elen som kopplats konstigt. Därför valde vi att göra en renovering där. Så det finns självklart olika situationer som gör att det kan behövas.


Jag hoppas att det här kan ge en påminnelse till alla att kika på alternativen innan man rusar in i butiken för att köpa nytt.


Så här tänker jag:

1. Går det att laga? Kolla upp olika reparatörer. Den första vi ringde gällande diskmaskinen skulle ha 2 000 kr efter RUT för reparationen, medan den andra skulle ha 1 000 kr. Det är alltid bra att se efter med flera.


2. Går det inte att laga så finns det kanske att köpa begagnat?


3. I sista hand så kan vi köpa nytt. Om måtten inte stämmer på det begagnade och så vidare.


Jag tänker att det här tänket är fantastiskt för både miljön och plånboken!85 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Milstensvägen 15
174 62 Sundbyberg

Tel: 070-288 53 73

info.ekonomig@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now