Brukar du impulsshoppa? Då rekommenderar jag att du läser vidare...

Uppdaterad: 16 mar 2020

Impuls, för mig känns det ordet stressat, inte genomtänkt och faktiskt lite jobbigt. Jag har gjort så mycket i livet på impuls och det kan vara både bra och dåliga saker. Oavsett så är själva ordet negativt laddat för mig. Det är inte säkert att du känner samma sak.
Jag gillar inte förbud

I allt jag gör, oavsett om det gäller kosten, hälsan eller pengarna så vill jag helst inte använda ordet förbud eller stopp. För mig fungerar det sämre att veta att jag absolut inte får, än att istället göra saker med måtta. I just det här med shopping så är det många som testar på shop-stopp. Det är toppen om det känns bra, men istället skulle jag vilja slå ett slag för 72-timmars regeln.


Så här går det till

1. Så fort du är på gång att köpa något, vänta! 72 timmar alltså tre dagar ska du vänta med att göra köpet (så länge det inte gäller rena nödvändigheter som mat, medicin o.s.v.). Genom att vänta så skapar du lite utrymme mellan lusten att köpa och handling att faktiskt göra det. Det kan hända att din lust faktiskt minskar markant när du får lite tid att fundera.


2. Under tiden du väntar ska du:

- fundera på om du verkligen behöver det

- räkna ut vad du skulle kunna göra med dessa pengar istället

- kolla om du kanske redan har något liknande som du skulle kunna använda

- kolla om samma sak eller liknande finns till ett mycket billigare pris

- kan du låna det från en kompis?


3. När 72 timmar passerat, känn efter. Blir det köp eller var det kanske inte så viktigt? Om det ändå blev ett köp, så grattis! Förmodligen är det något du verkligen prioriterar i livet och som ger dig glädje i såna fall. Sånt ska man lägga pengar på.


4. Om det inte blev köp, starta ett konto i appen Dreams och lägg genast in dina pengar där istället.


Skriv gärna ner de saker du tänkt köpa på en lista. Ta en titt på den lite då och då. Det kan vara så att du undrar vem sjutton som har skrivit ner så mycket onödiga saker efter några veckor.


#blogg #spara #dreams


154 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla