Ät bra saker, så får det dåliga inte plats!

Uppdaterad: 16 mar 2020


Känner du igen dig?

Kanske startar din dag med en snabb kaffe för att bli människa. Stressad skjutsar du ungarna till skolan utan att du hunnit med frukosten. Väl på jobbet finns det en bit bulle kvar sen igår som slinker ner. Du hann ju inte med någon ordentlig frukost. Lunchen blir på vanliga kinabuffén. Alltid blir det lite för mycket av det friterade köttet och vita riset. Trots att tallriken var överfull så är du hungrig igen vid 15-fikat. Det bjuds på bulle, idag igen. Okej, du tar en liten bit. Magen kurrar ju och det är stört omöjligt att stå emot en bulle. Det blir en bit till av bara farten när den skickas runt ett varv till. Hem igen, utan plan för kvällsmaten. Ungarna tjatar om att de är hungriga och mat behöver stå på bordet inom 20 minuter annars bryter alla i familjen ihop. Det blir falukorv och makaroner. Andra gången denna vecka... Vid kl 20 är alla hungriga igen. Det blir två rostmackor med marmelad och ost. Godnatt!


Vi testar något annat

Vad skulle hända med dig om vi backade bandet? Istället för att slänga i sig det som finns tillgängligt så väljer du saker som är snälla mot kroppen. All forskning pekar på att de flesta människor mår bra av grönsaker, rotfrukter, nötter, fröer, linser, bönor, fullkorn, bra fetter och ett lagom intag av vatten. Det är förmodligen också så att du vet precis vad som är bra och vad som är dåligt för dig. Det handlar bara om att välja det du mår bra av och inte det som ger dig humörsvängningar, trötthet, ont i huvudet, akut hunger och mycket mer kortsiktiga problem.Planera kvällen innan

För att få bättre koll på att man ger sin kropp bra energi så kan man planera kvällen innan. Oavsett om man bokat in en McDonalds-lunch med en kollega så är det också planering.


Gör så här:

Skriv ner på en lapp vad du ska äta till frukost, lunch, middag och mellanmål. Vad finns hemma till frukost? Kanske finns lite havregryn så det kan bli gröt just imorgon bitti? Till lunch blir det McDonalds, men du väljer redan nu att ta en sallad till burgaren istället för pommes. Till mellanmål blir det en banan och ett äpple. Middagen får bli en soppa gjord på grönsaker som finns i kylen. Känner du lugnet nu? Det är så mycket lättare att välja rätt när man redan vet vad man ska välja.


Du jobbar hårt, belöna din kropp med det den mår bra av. Dessutom, väljer du bra saker så får det dåliga inte plats!


Om du vill testa dina matvanor har Livsmedelsverket ett snabbtest som du hittar här.


#blogg #kost #hälsa #ekonomig


106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla