Daha bir kac gun once Turkiye'nin milli borc rakamlarini cesitli ulkelerle kiyaslamis gerek borc stoku gerek butce acigi acisindan bir cok ulkeye gore nispeten cok iyi durumda oldugumuzu belirtmistik. Bu kiyaslamayi yaparken Yunanistan'in durumuna ozellikle dikkat cekmistik. Soyle yazmistim: "Bu ulkelerin hali nice olacak acikcasi cok merak ediyorum. Yunanistan da dahil olmak uzere saydigim dogu Avrupa ulkelerinin hala ayakta durabiliyor olmalarinin tek nedeni var. AB uyesi olmalari ve Almanya Fransa gibi AB'nin lokomotifi konumundaki ulkelerin olasi bir borc krizi durumunda bu ulkelere yardim eli uzatacagina olan guven". Anlasilan artik AB uyeliginin getirdigi guven de ise yaraamaz hale geldi. Zira, kredi derecelendirme kurulusu Fitch AB uyeligine ve Euro para bolgesinde olusuna aldirmadan Yunanistan'in kredi notunu BBB+ seviyesine dusurdu.
AB'ye sonradan uye olan fakat Euro para bolgesinde bulunmayan bir cok ulke (Romanya, Macaristan, Bulgaristan, vs) yasadiklari borc sorunu nedeniyle zaten IMF ile anlasma yapmak zorunda kaldilar. Yunanistan'in Euro bolgesinde olmasi isleri AB acisindan da son derece karmasiklastiriyor. Onumuzdeki surecte devletlerin bankalari icin yaptigi kurtarma operasyonlari benzeri bir hadiseyi AB ile Yunanistan arasinda izleyebiliriz. AB'nin sorunlari Yunanistan'la sinirli kalacaga da benzemiyor. Potekiz, Irlanda, ,Ispanya ve Italya'nin da durumlari kritik. Ozellikle de Yunanistan'da yasanacak ani bir dalgalanmanin tetikleyici olmasi halinde bu ulkelerin dusunulenden daha once sikintilarla karsilasmasi soz konusu olabilir.
Ekonomig ailesi olarak ongorulerimizin gerceklesmesinden ve okurlarimizi zamaninda dogru bilgilendirmis olmaktan dolayi memnuniyet duyuyoruz. Sayin Fatih Altayli bizim siteyi de takip ederse iktisatcilarin ongorusuzlugunden daha az yakinir.
08 Aralık 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum var, yorum okumak-yazmak için tıkla:
ne ongorusu bu?kac ne zamandir financial times ve diger yerlerde yazan haberi burda vermek ongorumudur,butun dunya biliyor yunanistanin durumunu.butun dunyanin bildigi ne zaman sizin ongorunuz oldu,isterseniz oradaki yunanistan haberlerinin link ve tarihlerini verelim.sevdiginiz yaziyi yayinlamak ve sevmediginizi yayinlamamak da hos bir sey degil.
Siz haklı çıkana kadar Fatih Altaylı haklı demek ki? Öyle mi? Siz de Altaylı'nın sözlerine katılıyorsunuz demek ki?
Sayın Adsız,
Yazarımız elbette dünya haberlerini yakından takip etmekte ve kendi eğitimi ve kişisel tecrübesi ile onayladığı ve doğru olduğunu düşünüp okuyucularını bilinçlendirmek istediği güncel konularda yorum yazmaktadır. Yunanistan meselesine gelince "öngörü" olduğunu düşünüyorum çünkü İbrahim bey yazısını yayınladığında Yunanistan'ın kredi skoru henüz düşürülmemişti. Eğer siz de dünyada olup bitenleri yakından takip ediyor ve benzeri bir öngörüyü yapabiliyorsanız sizi tebrik ediyorum. Doğru yoldasınız. Ama bu İbrahim bey'in öngörüsünü noksanlaştırmaz. Türk dil kurumu sözlüşüne bakarsanız, bir şeyin öngörü olabilmesi için ille de sadece tek bir kişi tarafından tahmin edilmesi gerekir demiyor. Olay gerçekleşmeden tahminin yapılması diyor...
Bizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Değerli yorumlarınız bizim için çok önemli. Yazılarımızın kalitesinin artması bu yorumların da kalitesine bağlı muhakkak.
Yorum Gönder
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sorularınız veya eklemek istedikleriniz için lütfen çekinmeyiniz. Kimliğinizi saklı tutmak için "Anonim" olarak yorumlayabilirsiniz.
Editor'e email atmak isterseniz: editor@ekonomig.com. Yazarlarımıza yazmak isterseniz adının ilk harfi ile soyadının tamamını @ekonomig.com ile birleştirip ulaşabilirsiniz. Örneğin onal@ekonomig.com
Tekrar teşekkürler.
Ekonomig.com