
Financial Times'ın bugünkü sayısında çok ilginç ve bir o kadar da dramatik gerçeğin farkına varmış olduk. ABD'deki finansal krizin başlangıcından bu yana 5 milyonu aşkın çalışan işini kaybetti ve bu rakamın yüzde 80'ini erkekler oluşturuyor. Peki bu durumu nasıl izah etmeli. Birkaç izah getirmek mümkün.
Financial Times gazetesinde çıkan "Men bear the brunt of jobs lost in recession" başlıklı haber bize kriz ile ilgili çok ilginç ipuçları veriyor. (Zaten burdaki resmi de aynen onların sayfasından aldım ;) Son istatistikler ile birlikte ABD'de erkekler arasındaki işsizlik oranı %8.8'i bulmuş görünüyor. Buna karşın bayanlar arasında işsizlik oranı %7'de kalmış durumda. Hal böyle giderse ABD'de çalışan kadınların sayısı erkeklerinkisini geçebilir.
Erkeklerin daha fazla iş kaybetmesinin en önemli nedeni özellikle ekonomideki erkek-egemen sektörlerin krizden çok daha fazla etkilenmiş olması geliyor. Bu sektörlerin başında da inşaat ve imalat sektörleri geliyor. İnşaat sektöründe çalışan her 10 işçiden 9'u erkek iken, imalat sektöründe çalışan her 10 işçiden 7'sinin erkek olması dikkat çekiyor. Sadece bu iki sektörün krizin başlangıcından bu yana 2,5 milyon çalışanın işine mal oldu. Yani bütün kaybolan işin nerdeyse yarısı. Oysa kadınların daha dayanıklı ve istikrarlı sektörlerde daha çok yoğunlaştıkları biliniyor. Özellikle de sağlık ve eğitim sektörleri bunların başında geliyor. İnsanların eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının azalması beklenmediğine göre bu sektörlerin en az krizden etkileniyor olmalarına pek şaşmamak gerek.
Bu istatistikler ne anlam ifade ediyor derseniz eğer, cevap çok basit. ABD'de daha fazla hanehalkları geçimleri için kadaınların gelirlerine bağlanmış durumdalar. İşin kötüsü kadınlar erkeklere oranla ABD'de %20 daha az maaş alıyorlar. Bunun üstüne bir de borsada varlıklarının eridiğini gören ailelerin de trajedilerini eklerseniz çok daha fazla ailenin bu resesyondan daha fazla etkilenmekte olduğunu anlamak zor olmaz.
Son bir kötü haber de ne yazık ki ekonomik resesyon resmi olarak bitti dedikten çok sonra ekonominin iş üretmeye başlıyabilmesi. ABD'deki 2001 krizi resmi olarak bittikten ancak 1,5 sene sonra işsizlik oranları artmaya başlamıştı. Yani iyi bir ihtimalle kriz 2010 başı gibi sona ermiş olsa bile 2011'den önce işsizlik oranlarının düşmesini beklemek hayalperestlik olur.
Bu da işin şakası: Özellikle gururlarına düşkün ve "ekmek parasını eve getirme" görevi olduğunu düşünen ev reisleri için eşlerinin paraları ile geçiniyor olmak tabi zor yutulur bir lokma.
İyi bir iş haftası diliyorum hepinize.
1 yorum var, yorum okumak-yazmak için tıkla:
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sorularınız veya eklemek istedikleriniz için lütfen çekinmeyiniz. Kimliğinizi saklı tutmak için "Anonim" olarak yorumlayabilirsiniz.
Editor'e email atmak isterseniz: editor@ekonomig.com. Yazarlarımıza yazmak isterseniz adının ilk harfi ile soyadının tamamını @ekonomig.com ile birleştirip ulaşabilirsiniz. Örneğin onal@ekonomig.com
Tekrar teşekkürler.
Ekonomig.com